Reglar & panel – vikt per löpmeter

Betalt samarbete med Byggmax

0
50377
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vad väger virke och reglar per meter?

Skall man transportera virke själv på släpkärra så kan det vara svårt att uppskatta hur mycket man kan lasta på. Några extra meter kan plötsligt ge övervikt för just ditt fordon.

- Annons -
 
 

Virke varierar kraftigt i vikt beroende på torrt det är men handlar du från ett trävaruhus eller brädgård så brukar vattenhalten vara ungefär densamma. Tag ändå vikterna med en nypa salt. De är främst för att du skall få en uppskattning om hur mycket det väger. Ha alltid god marginal när du lastar och använd siffrorna som en vägledning. Som vanligt reserverar vi oss för eventuella felaktigheter och ändringar.

Reglar – Vikt

Så här mycket väger reglar per meter.

Skriv in antal löpmeter och se vikten för de olika dimensionerna. Vikterna är ungefärliga avser hyvlad gran. (Ange hela meter.)

45x45mm: kg

45x70mm: kg

45x95mm: kg

45x120mm: kg

45x145mm: kg

45x170mm: kg

45x195mm: kg

45x220mm: kg

Ytterpanel – Vikt

Så här mycket väger ytterpanel per meter
Skriv in antal löpmeter och se vikten för de olika dimensionerna. Vikterna är ungefärliga och avser obehandlad ytterpanel av gran. (Ange hela meter.)

21x45mm: kg

21x70mm: kg

21x95mm: kg

21x120mm: kg

21x170mm: kg

Källa och mer virke: Byggmax

Exempel

Det kan vara svårt att göra en uppskattning om hur mycket reglar väger när man skall lasta dem. Det är lätt att tro att de väger minder än de gör. Med online omvandlaren ovan kan du räkna ut att 15 meter 45×45 regel väger 11,6 kg. Om du skall ha lika många meter med 45×120 regel så blir vikten hela 25,4 kg. Kanske mest intressant blir det när man närmar sig maxvikten för olika släpkärror. Om din släpkärra tar en maxvikt av 450 kg så får måste du hålla dig under 83 meter 45×220 regel. Viktigt är också att tänka på att längden på reglar inte alltid stämmer med den som står på skylten. Ofta är de lite för långa och dessutom av olika längd sinsemellan. Ha därför god marginal till din beräknade maximala mängd och meterantal när du skall transportera. Siffrorna på den här sidan är som sagt ungefärliga.

Köra virke på takräcke – vilken maxvikt?

Hur mycket virke man får lasta på ett takräcke varierar faktiskt. Normalt mellan 50-100 kg men vad som gäller exakt står i instruktionsboken. Där står maxvikten som gäller för just ditt fordon. Denna avser både lastens vikt och takräcket/takboxens vikt tillsammans. Tänk även på att fästa materialet ordentligt. Kontrollera noga att lasten klarar rörelser i alla riktningar. Använd spännremmar hellre än rep. Läs mer på Transportstyrelsen.

- Annons -