Vikt på Planteringsjord – hur mycket väger 40 liter jord?

Betalt samarbete med Byggmax

0
11583
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vad väger planteringsjord?

Det är ju lätt att tro att en påse med 20 liter planteringsjord väger 20 kg. Men så är såklart inte fallet. Hade det varit vatten hade det varit helt korrekt men planteringsjord väger inte lika mycket som vatten per volymenhet.
En påse med 40 liter plateringsjord väger ca 16 kg. Vikten kan såklart variera mellan olika fabrikat men detta stämmer helt in på detta exempel med planteringsjord på Byggmax.

- Annons -
 
 

Planteringsjord – vikttabell exempel

1 påse 40 liter = 16 kg
1 påse med tillsatt naturgödsel 40 liter = 17,4 kg
1 pall med 54 säckar à 40 liter – 1051 kg

Samtliga exempel ovan är från Byggmax hemsida.

Viktförhållande – liter vs kilo

Planteringsjord i detta exempel väger 0,4 kg per liter jord. vänder vi på förhållandet motsvarar 1 kg jord 2,5 liter i volym. på detta sätt kan man räkna ut hur mycket denna typ av jord skulle väga om man visste antalet liter.

Saker som kan påverka förhållandet mellan vikt och volym (alltså liter i detta fall) är flera. Till exempel så beror det på hur mycket man kan pressa in råvaran i en förpackning med ett speciellt mått. teoretiskt så borde man kunna få annars väldigt porös jord att blikompakt genom att vattna den. Då skulle volymen den upptar kunna bli mindre och förhållandet mellan vikt och volym skulle inte längre stämma med vårat exempel.

Faran med att sammanblanda vikt och volym.

Klassiska exemplet med flingpaketet kan fungera som en bra jämförelse här. När man öppnar en ny förpackning av frukostflingor slås man ofta av att innehållet inte fyller förpackningen så mycket man väntat sig. Den kan i vissa fall bara vara fylld till 80%.

Varför är det så? Försöker tillverkaren lura köparen? Nej riktigt så är det inte (i de allra flesta fallen i alla fall).

När en förpackning av jord eller flingor för den delen, fylls i sin förpackning så är det mest ekonomiskt att faktiskt fylla förpackningen så mycket det går. Ingen leverantör eller tillverkare vill egentligen frakta ”luft” på lastbilen vid leverans. Man fyller alltså så mycket det är möjligt i den förpackning man har.

Men varför är det mindre i påsen när man väl får hem den? Svaret är att innehållet komprimeras under transport. Porösa saker som torr luftig planteringsjord, såväl som olika sortes flingor, skakas helt enkelt ihop vid transporten. Detta trots att man vid paketeringen många gånger fyllde förpackningen till bredden.

Vikt och densitet kan du läsa mer om i vår artikel om vikt på metaller.

Sammanfattning

Hur mycket en påse med planteringsjord väger kan egentligen bara användas som ett riktvärde när man köper en bestämd volym som till exempel 40 liter. När jorden kommer i backen med lite vatten på så tar den betydligt mindre plats och den påse man trodde skulle räcka längt tar slut på bara nån planta.

- Annons -