Vad väger bollen? Maxvikt för olika sporter

0
7834
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Hur mycket får en boll väga?

Sportvärlden är full av regler, och en av de mest kritiska aspekterna är vikten och storleken på bollen som används i varje idrott. Oavsett om du spelar på amatörnivå eller professionellt är det viktigt att bollen följer reglerna, eftersom en liten variation i vikt eller storlek kan påverka spelets gång.

- Annons -
 
 

I den här artikeln utforskar vi hur mycket bollar väger och vilka specifikationer som gäller inom några av de mest populära bollsporterna. Från basket till badminton, vi ger dig de officiella måtten och vikterna som varje boll måste uppfylla.


Basketboll

Vikten och storleken på basketbollen varierar beroende på om det är herrar eller damer som spelar, samt vilket förbund som reglerar tävlingen.

Kategori Vikt (g) Omkrets (cm) Storlek
Herrar 600-650 75-78 Storlek 7
Damer 520-567 72 Storlek 6

Bandy

Bandybollen har genomgått förändringar genom åren för att passa bättre i TV-sändningar. Sedan 2002 använder man följande godkända bollar:

Modell Vikt (g) Storlek (mm) Tillverkare
Gamla bollen 60 60 Jofa / Kosa
Nya bollen 60 62,4 Jofa
Ryska bollen 60-65 63,8 IP Perkhunov, Sportex

Fotboll

Enligt IFAB regler måste en fotboll i vuxenspel uppfylla följande specifikationer:

Kategori Vikt (g) Omkrets (cm) Lufttryck (bar)
Senior 410-450 68-70 0,6-1,1

Golfboll

Golfbollen får väga max 45,93 gram och ha en minsta diameter på 42,67 mm. Bollen måste också vara symmetrisk med likformigt fördelade gropar på ytan.


Handboll

Handbollens vikt och storlek varierar beroende på ålder och kön enligt Internationella Handbollsförbundet (IHF).

Kategori Vikt (g) Omkrets (cm)
Herrar & Damer 16+ år 425-475 58-60
Herrar & Damer 12-16 år 325-375 54-56
Barn 8-12 år 290-330 50-52

Tennisboll

Enligt ITF regler måste en tennisboll ha en vikt på 56,0 till 59,4 gram och en diameter på 6,54 till 6,86 cm. Endast färgerna gult och vitt är godkända.


Volleyboll

En volleyboll, enligt FIVB regler, måste väga mellan 260-280 g och ha en omkrets mellan 65-67 cm.


Badminton

Badmintonbollen, också kallad fjäderboll eller ”shuttlecock”, väger mellan 4,74 och 5,50 gram och är tillverkad av antingen naturfjädrar eller plast. Den används på både professionella och amatörnivåer, och dess aerodynamiska design gör att den flyger annorlunda jämfört med andra bollar. Fjäderbollen är den lättaste ”bollen” inom racketspel.


Squash

Squashbollen är gjord av gummi och väger endast 23-25 gram. Beroende på vilken nivå spelaren befinner sig på kan bollen studsa olika mycket. Den vanligaste bollen för professionella spel är markerad med en gul prick, vilket indikerar den lägsta studsen.


Bordtennis

En bordtennisboll väger endast 2,7 gram och har en diameter på 40 mm. Den är tillverkad av plast och är ihålig, vilket gör den mycket lätt. Bordtennisbollen är känd för sin snabba hastighet och precisa studs.


Padel

Padelbollen liknar en tennisboll men har något lägre tryck och en något mindre diameter. Vikten ligger mellan 56 och 59,4 gram och diametern på 6,35 till 6,77 cm. Bollen påverkar spelets tempo och hur snabbt den studsar.


Avslutningsvis:

Ibland kan det verka som att vikten och storleken på en boll är små detaljer som inte spelar någon större roll, men sanningen är att de har en stor inverkan på hur spelet utspelar sig. Tänk dig att spela fotboll med en boll som är för lätt – den skulle inte ha samma kontroll och precision. Eller en basketboll som är för tung – den skulle vara svår att hantera och påverka spelets tempo. Reglerna som bestämmer dessa detaljer finns till för att ge alla spelare en rättvis chans, oavsett vilken sport det handlar om. När vi förstår och följer dessa regler kan vi verkligen uppskatta de små skillnaderna som gör varje sport så speciell. Så nästa gång du ser en boll studsa på planen, kom ihåg att till och med den minsta detaljen har sin plats i det större spelet!

- Annons -