Vad väger en takpanna? Styckevikt och per pall

Betalt samarbete med Byggmax

0
3988
Vad väger takpannor? En takpanna respektive en pall.
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Vikt på en takpanna

Det finns ju en del olika modeller av takpannor därav olika vikt. Därför utgår vi från denna standad-takpanna från Byggmax i detta exempel. En takpanna av modell Jönåker i klassisk röd ockra väger ca 4 kg.

- Annons -
 
 

Vad väger en pall takpannor?

Men vem behöver EN takpanna? Oftast går det åt några stycken. Beställer du en pall så blir det mer vikt att hantera. Nedan en sammanställning av vikt, antal som halv- och helpall.

Vikt takpanna på pall – antal

Takpanor säljs i stort sett bara på hel-eller halvpall. Därför är det egentligen bara de förpackningar som är intressanta gällande vikt vid eventuell transport.

Helpall – 264 st – vikt: 1056 kg
Halvpall – 132 st – vikt: 528 kg

Vikt takpanna på pall – per kvadratmeter

Ett annat sätt att beskriva vikten per kvadratmeter tak du skall lägga. Multiplicera antalet kvadrat du skall lägga med följande siffra så får du fram vikten på det samlade materialet.

35,6 kg/m2

Intressant är den siffran man får fram då den berättar hur många ton man faktiskt lägger på husets tak utöver de takstolar, läkt, etc som redan är där. 4 kg per panna. Ja det blir ju en del. För att undvika arbetsskador är det såklart bra att ta det försiktigt och följa råd och rekommendationer kring denna typ av arbete.

Hur många takpannor går åt på mitt tak?

Ett hustak är stort och det går åt många pannor. Hur många? Det finns flera sätt att beräkna hur många man behöver när man skall lägga taket. Av denna exempelpanna är åtgången per m2 vid max läktavstånd, 8,9 st.

Trasiga takpannor vid leverans

När takpannor levereras på pall får man räkna med en viss procent som är skadat. Så kallad kross. Upp till 2 % kan vara skadat och ersätts normalt inte. Det vanligaste är ändå att man har över pannor när jobbet är klart då det trots noggranna beräkningar inte är så lätt att, exakt beställa det antal man tycker sig behöva.

Lycka till och ta det försiktigt!

- Annons -