Vad väger ett ägg i gram och per milliliter (ml)?

0
6180
Vad väger ett ägg
Vad väger ett helt ägg, äggulan och äggvitan var för sig?
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Ägg till mat och bak

Det finns ju många typer av ägg. Den här texten handlar om vanliga hönsägg som används i matlagning och ex.vis bakning. Skall du baka eller jämför näringsvärden så kan det vara bra att veta vad ett ägg väger. Som helhet och i dess olika delar.

- Annons -
 
 

Vikt på ett ägg i gram

Ägg kan vara olika stora beroende på vilken typ det är. Vi tittar först på ett medelstort ägg. Ett sådant har så klart inte en konstant vikt men ett medelvärde är ca 58g med skal (beräknat på att medelstora ägg väger mellan 53-63 gram.) Enklast är om du har en bra digital köksvåg till för att väga olika matvaror som mjöl, socker eller annat.

Ett ägg väger i genomsnitt 58 gram (med skal)

Om man tittar på äggvitan så väger den ungefär 37 gram medan äggulan väger cirka 14 gram. Detta om man räknar bort skalet.

En äggvita väger cirka 37 gram

En äggula cirka 14 gram

Vilken volym har ett ägg?

En äggvita och äggula tillsammans omfattar ca 50 ml. Uppdelat så omfattar äggvitan ca 36 ml och äggulan runt 14 ml.

Äggets proportioner mellan skal, äggvita och äggula

Om man delar upp äggets totala vikt så består det av till cirka 60% av äggvita, medan gulan tar upp ungefär 30%. Slutligen kan man säga att ägget består av 10% av skal.

Storlekar på ägg i butiker

I butiken så kan man hitta olika storlekar på ägg. De delas in i Extra stora, Stora, Medelstora eller Små. De har alla olika vikt och volym och klassifieras efter dessa.

Extra stora som kan ha beteckningen XL, har en vikt på mer än 73 gram per. Därmed väger äggvitan mer än 42 gram medan gulan har en vikt som är högre än 23 gram.

De som kallas Stora ägg med beteckningen S kall väga mellan 64-73 gram per styck. Äggvitan skall ha en vikt mellan 38-42 gram och äggulan mellan 21-23 gram.

De vi kalla standard storlek eller vanliga ägg i exemplen på denna sida heter egentligen Medelstora ägg och har beteckningen M. De skall väga mellan 53-63 gram för att kallas Medelstora. Medelstora äggvitor väger 31-37 gram. En medelstor äggula har en vikt på 17-20 gram.

Slutligen de ägg som kallas Små ägg med beteckningen S skall väga under 53 gram. Små äggvitor har en vikt mindre än 31 gram. Äggulan skall väga mindre än 17 gram för att kallas ”små”.

Hur kan man veta om ett ägg är dåligt?

Prova att lägga ett helt ägg i ett glas med rent vatten (ej saltvatten). Om ägget inte sjunker är det dåligt. Ett bra och färskt ägg sjunker till botten i glaset.

När du knäcket ägget kan du kontrollera hur vitan beter sig. Är den vattnig och väldigt lös är ägget gammalt, men inte nödvändigtvis dåligt. Det kan fortfarande fungera till bak men vara odugligt till att vispa upp som maräng.

Ett färskt ägg har en kraftigt geléartad vita som håller ihop och är svår att dela när man knäcker ägget. Delar man upp gula och vita som inför ett marängbak så håller vitan ihop och delar sig enkelt från gulan som också den har en viss ”spänst.

Hur vet man om ett ägg är kokt eller rått?

Ibland kan man spara ett kokt till senare i kylskåpet. Risken är då att man blandar ihop det med okokta råa ägg man förvarar på samma ställe. Hur gör man för att skilja dem åt? Det är ju tråkigt om man tar fram ett rätt ägg och sätter i äggkoppen.

Det finns ett mycket enkelt sätt att kontrollera om ett ägg är kokt eller rått. Placera ägget på bordet och ge det en liten snurr – rotera ägget. Om det guppar och stannar till ganska snabbt, då är ägget rått, alltså okokt. Om det istället fortsätter att snurra en lång stund efter att du gett det fart, då är ägget kokt.

Hur kan man kontrollera ett äggs densitet?

Vill man veta vad ägget har för densitet så finns det en enkel och klassisk metod man kan använda. Vi skall använda oss av Archimedes princip. Den säger att ”en kropp (vårt ägg) nedsänkt i en vätska utsätts för en uppåtriktad kraft lika med vikten av den förskjutna vätskan”. Vad betyder då detta?

För att mäta äggets densitet kan vi göra följande. Tag ett glas som är HELT fyllt med vatten. Vattnet måste vara rent och inte saltvatten då detta har en annan ”lyftkraft” än vanligt vatten. Ställ glaset på en bricka. Lägg i ägget i glaset och låt det sjunka till bottnen. Det vatten som ”trängts undan” har samma volym ägget.

Vattnets volym kan nu enkelt mätas genom att hälla det i ett mätglas. Där kan man avläsa vattnets volym som är det samma som äggets volym. Densiteten får man fram genom att ta vikten på ägget och dela med det undantränga vattnets volym i gram per kubik centimeter.

Vad betyder densiteten hos ett ägg?

Ett ägg har högre densitet ju färskare det är. Alltså kan man använda denna metod som ett mycket krångligt sätt att fastställa hur färskt ett ägg är jämfört med ett annat. Kanske inte praktiskt användbart men intressant som princip.

Läs mer: om densiteten och vikten på olika metaller här på sidan.

- Annons -