Vikt på olika metaller – lättast och tyngst

0
111579
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Hur mycket väger olika metaller?

Vad väger olika metaller? Är det sant att bly är den tyngsta metallen och att Aluminium är den lättaste? Det är inte alltid som man tror när det gäller metallers vikt så därför har jag sammanställt en lista över de vanligaste metallerna och hur mycket de väger i storleksordning.

- Annons -
 
 

Densitet för att kunna jämföra
Till att börja med så jämför vi inte vikten utan densiteten hos olika ämnen. Densiteten skrivs som 1000 kilogram per kubikmeter. I den här tabellen så utgår man alltså från att en kubikmeter vatten väger 1000kg. Det ger i det här fallet värdet 1.

Exempel
Det betyder att Silver som har 10,5 i densitet har 10,5 gånger högre densitet än vatten.

1 kubikmeter vatten väger
ungefär 1 000 kg

Vatten som referens

Förr sa man att 1 gram är den massa som  1 cm³ vatten har vid temperaturen +4 °C. Då var alltså vattnets densitet 1 kg/dm³. På senare år så har man justerat måttet både måttet ”ett kilo” och ”en meter”. Det förändrar därför vad man menar är vattens densitet till 0,99995 kg/dm³. Man kan säga att 1 kubikmeter vatten väger ungefär 1 000 kg.

Metaller med högst och lägst vikt

Siffrorna i tabellen avser antal gånger 1000kg ryms i en kubikmeter. Ett annat kanske enklare sätt är att avläsa siffran är kg per liter. Som en jämförelse ligger vatten med i tabellen. En liter kvicksilver väger alltså 13,5 kg.

NamnDensitet / kg per liter
Litium0,53
Vatten1 (0,99)
Magnesium1,7
Aluminium2,7
Titan4,5
Krom7,2
Tenn7,3
Järn7,9
Mässing8,4
Nysilver 8,4
Nickel8,9
Koppar9,0
Silver10,5
Bly11,3
Kvicksilver13,5
Guld19,3
Volfram19,3
Zink19,3
Platina21,4
Osmium22,59

Världens lättaste metall

Alkalimetallen Litium är grundämne nummer tre i det periodiskasystemet.

Metallen reagerar extremt lätt med sin omgivning och finns därför inte i ren form i naturen. Trots att den reagerar explosivt med vatten så utvinns Litium ur saltsjöar i Argentina och Bolivia. Det också är den viktiga ingrediensen i uppladdningsbara batterier. (Litium-Jon-batterier.)

Världens tyngsta metall

Den metall som har högst densitet är den mycket ovanliga metallen och grundämnet Osmium. Blå-grå till färgen och mycket hård. Ämnet hittades för första gången 1804 av Smithson Tennant.

Guld är tyngre än Bly

Tvärtemot vad man kanske kan tro så är bly inte den tyngsta av våra vanliga metaller. Guld väger nästan dubbelt så mycket om man väger samma mängd. Detsamma gäller silver som bara är hälften så tungt som guld. Uttrycket Värd sin vikt i guld, får kanske sin förklaring då tyngre ädla metaller ofta tycks vara dyrare än lätta.

- Annons -