Vad väger man på olika planeter, månen eller solen?

0
14722
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Hur mycket väger du på Mars, Jupiter eller Pluto?

Alla planeter i planeter i vårt solsystem har olika egenskaper. De har olika storlek, de ligger olika långt från Solen som de alla roterar kring, de har också olika massa. De har också olika dragningskraft i förhållande till den vi är vana vid på Jorden. Det är en planets massa som påverkar hur mycket något på ytan ”väger”.

- Annons -
 
 

Om man tänker sig att det vore möjligt att besöka alla planeterna så skulle man märka att ens vikt kändes olika. De som besökt månen fick uppleva en mycket låg dragningskraft i förhållande till Jorden. Trots tunga rymddräkter och mycket utrusning så kunde man hoppa fram över ytan och känna sig ganska lätt.

Skriv in din vikt nedan så kan du se vilken din upplevda vikt skulle vara på respektive planet. Vi har inkluderat Pluto som nuförtiden kallas dvärgplanet.

Din vikt på Planeterna i vårt Solsystem

Skriv in hur många kilo du väger på jorden så får du se vad du hade vägt om du befunnit dig på någon av vårt solsystems planeter.

Månen: kg

Merkurius: kg

Venus: kg

Mars: kg

Jupiter: kg

Saturnus: kg

Uranus: kg

Neptunus: kg

Pluto: kg

Solen: kg

Merkurius

Solsystemets minsta planet ligger också närmast Solen. (Pluto har på senare år fått status som ”Dvärgplanet”.) En liten massa gör att dragningskraften bara är 0,38 gånger av den på Jorden. En elefant som väger 2500 kg på Jorden är fortfarande ganska tung men vikten har nu sjunkit till 950 kg. Fortfarande för tung för en människa att lyfta men elefanten skulle med säkerhet tycka att den var lätt som en fjäder.

Venus

På Venus så är dragningskraften 0,9 gånger av den på Jorden. Din vikt skulle vara något lättare än på Jorden. Detta på grund av att Venus har nästan samma storlek och massa som jorden. 100 kg känns som 90 när du befinner dig här.

Ett kilo är desamma som vikten av en liter vatten

Jorden (Tellus)

Att allting har sin normala vikt på jorden beror på att vi utgår från planeten vi bor på. På Jorden så har vi bestämt att ett kilo är desamma som vikten av en liter vatten vid 4 grader Celsius. Om vi varit födda på Mars så hade vi tyckt att ett kilo var så mycket som en liter vatten vägde på Mars. Med Jord-mått så skulle det visserligen bara vara 0,38 kilo.

Mars

Mars är en ganska liten planet. Framför allt så har den mindre massa än jorden och det gör att man bara väger 0,38 gånger av det man gör på vår blågröna planet.

Jupiter

Jupiter är den största planeten i solsystemet. Planetens stora massa gör att du skulle känna dig mycket tung om du befann dig på ytan. Här är dragningskraften 2,36 gånger större. Frågan är om man överhuvud taget skulle kunna röra sig. Känslan påminner troligen om hur det känns när man i en karusell utsätts för stark centrifugalkraft. Om du vanligtvis väger 60 kg så skulle din kropp behöva bära upp 142 kg istället. Vid en rymdresa till denna planets yta så skulle det inte gå att överleva speciellt länge.

En stor planet kan alltså ha mindre dragningskraft än en liten

Saturnus

Saturnus är visserligen nästan lika stor som Jupiter men massan är betydligt mindre. Planeten består till största delen av flytande Väte och Helium och är en så kallad gasjätte. Jupiter har ingen egentlig yta där det skulle gå att ställa en våg. Man dragningskraften vid ytan är faktiskt mindre än på Jorden. Bara 0,92 gånger av den vid är vana vid hemma. En mycket stor planet kan alltså ha mindre dragningskraft än en liten. Detta beroende på hur stor och tät massan är.

Uranus

På den sjunde plantenen från solen är dragningskraften 0,89 gånger av den på Jorden. Uranus massa är ungefär 14,5 gånger den av jorden och den tredje största sett till radien. Att man inte väger mer på Uranus än på jorden beror på att jordens massa är så mycket tätare. Tillsammans med Neptunus är den en så kallad Isjätte. Sammansättningen gör att detta är den kallaste planetytan i Solsystemet. Här är det kallt, med en lägsta temperatur på -224 C.

Neptunus

På Neptunus är dragningskraften 1.13 gånger den vi är vana vid på Jorden. Neptunus är nästan lika stor som Uranus men betydligt större än Jorden. Med en sån volym skulle det få plats drygt 57 jordklot.

Pluto

Pluto ligger enormt långt från solen och har en mycket liten massa. Dragningskraften på Pluto är endast 0.07 gånger av Jordens. Det betyder att en en babyelefant som väger ett ton, skulle väga bara 70 kg på denna dvärgplanet.

- Annons -