Vikttäcke – hur mycket skall det väga till din kroppsvikt?

Betalt samarbete med Åhléns

0
544
Hur mycket skall ett vikttäcke väga?
Hur mycket skall ett vikttäcke väga?
- Vilken Storlek Affilliate -
RABATTKOD: 50% på Julkort hos Vistaprint

Ett vikttäcke för de som har svårt att somna

Ett vikttäcke finns i flera olika utföranden och varianter. De sägs hjälpa mot oro och insomningssvårigheter. Men frågan är vilken vikt skall man ha. Vad känns skönt, vad är lämpligt och vad är rekommendationen? Nedan en kort sammanfattning. Exemplen nedan utgår från ett av de mer populära just nu: Cura of Sweden vikttäcket (Åhléns)

- Annons -
 
 

Vad är ett vikttäcke?

Ett vikttäcke är precis vad det låter som. Ett täcke som väger lite mer än ett vanligt täcke. Vikten ger ett jämnt tryck över kroppen som många tycker känns behagligt. En del användare vittnar även om att det ger en bättre sömn och ett bättre välmående.

Vilken vikt skall ett vikttäcke ha?

En del användare som har oro, stress, och svårt för att somna på kvällen känner de bästa effekterna med ett täcke som väger 15-20% av kroppsvikten. Detta enligt en butik på nätet som säljer sängar. Om man inte vet hur man känner inför ett tungt tryck mot kroppen så rekommenderar de ett intervall mellan 10-15% av kroppsvikten.

Fördelar med ett täcke som har en inbyggd vikt

Enligt tillverkaren av ett av de mest populära vikttäckena på marknaden så hjälper ett täcke av denna dig att få en ”god sömn, frigörande av olika må-bra-hormoner och minskad känsla av stress”. Detta sägs vara några av de positiva effekter som kan upplevas när man använder ett tyngdtäcke.

Vilken vikt skall man välja?

Täcket i vårt exempel, på länken ovan, finns i flera olika varianter. 5, 7, 9, 11 och 13 kg. Vilken av dessa varianter man trivs bäst med är så klart olika för alla men som en rekommendation bör du som sagt välja ett täcke som motsvarar ca 10-15% av din kroppsvikt. Om din vikt är 70 kg kan ett täcke mellan 7-11 kg passa bra.

Välj ett täcke som motsvarar ca 10-15% av din kroppsvikt

Ett annat enkelt sätt som föreslås för att räkna ut vilken vikt man bör ha är att ta sin kroppsvikt delat med 10, vilket även det brukar bli lagom vikt.

Vilka täcken är mest populära?

När det gäller vuxna är enligt en känd pris-jämförelse-hemsida de mest populära vikterna på dessa täcken följande:

Populärast hos vuxna

7 kg.
9 kg.
11 kg.

Följande vikter brukar enligt samma källa rekommenderas till barn som skall använda täcken med vikt:

Rekommenderas ofta till barn

3 kg.
5 kg.

Finns tyngdtäcke som Dubbeltäcke?

Ja det finns även varianter som passar dem som gillar att ligga under samma täcke. Alltså ett så kallat dubbeltäcke. Bra att tänka på är att de två som skall dela på det tycker om samma tryck. Finns det möjlighet att prova olika vikter i en butik så kan det vara bra att göra detta innan ni bestämmer er. Har ni som skall dela på det väldigt olika kroppsvikt kan det ge ett oangenämt resultat om en får för lite tryck och en annan för mycket. I sådana fall är det nog säkrast att skaffa två olika med olika vikt anpassat för respektive användare.

Sammanfattning

Det finns alltså flera olika vikter och det beror mest på vad du själv gillar. En riktlinje kan vara en tiondel av din kroppsvikt men det är som sagt helt individuellt och upp till var och en. Har du någon kompis som redan äger ett täcke med vikt så kan det vara bra möjlighet att få prova och fundera på, om just den vikten känns rätt för dig.

Hoppas sammanställningen ovan gjort dig lite klokare och att ett tyngdtäcke kan hjälpa dig att få en god natts sömn. Lycka till och tack för att du besökte sidan. Läs gärna mer på länken till exemplet längre upp på denna sida.

Mer på denna sida:

Om du undrar hur mycket du skulle väga på en annan planet så reder vi ut detta i artikeln om vad du väger på olika planeter. Här kan du enkelt skriva in din vikt och få reda på resultatet. Man glöm inte att dra av några kilo för ditt nya vikttäcke.

 

- Annons -